7 goda skäl till att studera utomlands

För mig har det alltid varit en självklarhet att ta chansen att studera utomlands. Utlandsstudier är inte bara en smart investering i din egen framtid, utan framförallt ett minne för livet. Drömmer du om att kunna surfa mellan lektionerna? Hitta Tokyos bästa Ramen? Eller spendera helgen på fyra hjul längst Highway 1? Oavsett var i världen du väljer att studera kommer ditt beslut att plugga utomlands förändra ditt liv på ett eller annat sätt. Här är 8 punkter som jag hoppas ska få dig att våga ta steget och studera utomlands!

1. Gör en positiv förändring

Känns det som du står still och trampar på samma ställe? Då är det dags för en förändring! När du bryter mark och tar steget att flytta utomlands kommer du märka att du börjar i nya banor. Det finns inget bättre sätt att lära känna sig själv som att ställas inför en stor utmaning. Jag lovar att du kommer att åka hem som en bättre version av dig själv!

2. Upplev en ny kultur

När du flyttar utomlands är en stor del av upplevelsen att djupdyka i en ny kultur. Även om du har besökt landet där du väljer att studera tidigare, kommer du märka att det är stor skillnaden på att vara på semester och faktiskt leva där. Ta vara på tiden i din nya hemstad och sug åt dig så mycket du kan av traditioner, matkultur och lokala ordspråk. Bor du tillsammans med rumskompisar från olika delar av världen får du som bonus att uppleva en liten bit av flera kulturer! Kanske lär du dig något som du vill applicera på din vardag hemma i Sverige?

3. Få vänner för livet

På din skola kommer de flesta personer du träffar vara i exakt samma situation som du. När du väl landat kommer du med per automatik att lära känna nya människor som är lika nyfikna på dig som du är på att lära känna dem. När det är dags att resa hem igen kommer ni att dela minnen tillsammans som kan leda till livslång vänskap, framtida jobbmöjligheter eller kärlek, vem vet?

4. Boosta ditt CV

Är utlandsstudier en garanti för att få jobb efter examen? Nja, inte riktigt så enkelt är det. Men har du studerat utomlands har du kvitto på att du är en målmedveten person som vågar utmana dig själv. Det är ett stort beslut att lämna sin trygghetszon och skapa en ny vardag långt från familj och vänner. Det om något imponerar på många arbetsgivare!

5. Börja drömma på ett nytt språk

I vår globala värld är språkkunskaper ett verktyg som du kommer att ha glädje av hela livet. Flerspråkighet är inte bara något som imponerar på framtida arbetsgivare, det öppnar också dörrarna till världen. Är du orolig för hur du ska klara av att plugga på ett nytt språk? Var inte det! När språket är en del av din vardag, kommer du att plocka upp ord och fraser utan att du ens tänker på det. Tips: Sök dig aktivt dig till sociala situationer där du tvingas göra dit bästa för att hänga på i snacket trots att det känns lite läskigt. Bli inte förvånad när du börjar drömma på ditt nya språk!

6. Våga tro på dig själv

Den första tiden i ett nytt land kommer du att ställas inför situationer som du kanske inte är van vid. Saker som känns självklart hemma kan till en början kännas lite kämpigt. Att komma på vad du ska laga till middag, hitta nya vänner du trivs med och begripa vad läraren säger kan ta lite tid – men du kommer fixa det! När du inte har någon annan att förlita dig på, måste du våga lite på dig själv. Och det finns få saker som boostar självförtroendet som att klara av tuffa utmaningar!

7. Ta tag i dina drömmar

När du väl bestämt dig för att studera utomlands har du en underbar tid framför dig. Får jag erkänna att jag är lite avundsjuk? Jag ser tillbaka på min tid som student i USA som ett av mina roligaste och mest lärorika äventyr. Under tiden som du studerar utomlands kommer det kommer att finnas gott om tid för att resa och upptäcka fler nya platser. Ta vara på ledigs dagar och åk på utflykter till närliggande städer och sevärdheter tillsammans med dina nya vänner. Kanske du kan planera in ett stopp eller två på vägen hem också?

Stort lycka till med dina studier!

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *