Reseguide: Drömmer du om att båtluffa i Grekland? Här är mina bästa tips!

Sommaren 2017 packade jag och min sambo varsin ryggsäck för att utforska en annan del av Grekland än vad tidigare upplevt som turister på populära semesterorter. Under två veckor båtluffade vi mellan fyra olika öar i Kykladerna och jag måste säga att det är ett av mina absolut bästa reseminnen. I denna guide har jag samlat mina bästa tips till dig som också drömmer om båtluffa i Greklands vackra övärld!

Reslängd: Aten – Paros – Ios – Naxos – Santorini

Reslängd: 2 veckor

Budget: 15 000 SEK per person

Denna guide innehåller tips från min egna resa 2017. Med andra ord är priser och hotelltips kanske inte aktuella!

Flyg billigt till Aten

Det billigaste sättet att ta sig till Grekland är att flyga med lågprisbolagen till Aten. Härifrån tar du sedan buss till hamnen i Pireus eller Rafina. Resan tar dryga timmen och kostar omkring 3 euro. Vilken hamn du väljer att utgå ifrån beror helt på din resrutt. Vi bestämde oss redan på hemmaplan för att utforska ögruppen Kykladerna och närmare bestämt fyra öar som länge stått på min bucketlist. Om du inte vill planera resan i förväg rekommenderar jag hursomhelst att förboka hotell vid hamnen första natten. Under högsäsong (juli-augusti) är du långt från ensam om att börja din båtluff här – och du vill bo nära hamnen för att kunna ta första färjan dagen därpå. 

Tips på hotell i Rafina: Avra Hotel, enkelt och prisvärt hotell nära hamnen.

Res mellan öarna med färja

Som du redan förstått är hela idén med en traditionell båtluff att ta sig runt mellan öarna till havs. Från de flesta öar i Kykladerna avgår färjorna flera gånger om dagen och priset ligger mellan 20 – 60 euro. Du kan ofta välja mellan större färjor och mindre snabbåtar, som kostar lite mer men går betydligt fortare. Varnar dock för grov åksjuka om du är känslig! Båtresan från Naxos till Santorini blev en rätt så miserabel upplevelse för min del. Min ankomst till mitt drömresmål blev med andra ord mindre drömmig…ta kanske stora färjan om du är som jag!

Var ute i god tid under högsäsong

Biljetter köper du enklast på biljettkontoren vid varje hamn. Vi upplevde att det oftast var dyrare att köpa online. En bra idé är att boka färjan till nästa ö så snart du anländer till en ny hamn. Alternativt någon dag innan avfärd. Väljer du att chansa och dyka upp strax innan avgång finns det stor risk att biljetterna redan är slutsålda om du reser under högsäsong.

Tips: Många hotell erbjuder kostnadsfri transport från hamnen när du anländer med färjan. Mejla när du är påväg och fråga! 

Så hittar du billigt boende i Grekland

När det kommer till boende på öarna har du två alternativ. Antingen bokar du hotell redan hemifrån, förutsatt att du redan vet vilka öar du vill besöka. Eller så hittar du boende på plats. Väljer du det sistnämna kan räkna med att mötas av hotellägare i varje hamn som har lediga rum kvar att hyra ut. Vi bestämde oss för att boka boende online för hela resan när vi kom till Aten. Med undantag från Santorini, som jag bokade flera veckor i förväg för att vara säker på att boendet skulle matcha mina skyhöga förväntningar på ön. 

Spara pengar med självhushåll

Prisnivån varierar något mellan de olika öarna och matchar såklart dina krav. Men för ett medelmåttigt rum kan du få betala allt från 20 till 60 euro per natt. Bokar du boende på plats rekommenderar jag att kolla upp i förväg i ungefär vilket område du skulle vilja bo. Betalar du en riktigt billig peng hamnar du ofta på ”fel” sida av ön vilket innebär att du får lägga mer tid på att transportera dig under dagarna. Jag skulle också rekommendera att välja boende med tillgång till kök. Reser du med en liten budget kan du spara en hel del pengar på att laga mat hemma istället för att äta ute på restaurang varje kväll. Några av våra mysigaste middagar var just när dukade upp lite smått och gott från lokala matbutiken på uteplatsen. Det är en del av charmen med att båtluffa, inte sant? 

Öar vi besökte – och tips på hotell

Paros

Paros är en riktig Medelhavspärla som visar upp Grekland från en mycket charmig och pittoresk sida. Färjan hit från hamnen i Rafina tar cirka 2,5 timmar. Vill du bo i en den livligare delen av Paros ska du leta efter boende i Parikia. Samma område som du anländer till med färjan från Aten. Föredrar du istället att bo i en lite mindre by föreslår jag at du hoppar på bussen som tar dig till den lilla fiskebyn Naoussa. Här började vi vår båtluff med att strosa runt bland trånga gränder och äta riktigt god mat på tavernorna längst med hamnen. Vill du även upptäcka vad Parikia har att erbjuda hoppar du bara på bussen från Naoussa för en heldagsutflykt. 

Tips på boende: Ioanna Rooms, simpelt lägenhetshotell med gångavstånd till matbutik och hamnen i Naoussa.

Naxos

Vi hoppar på färjan igen och tar oss österut mot Kykladernas största ö – Naxos! Hit lockas både charterturister och båtluffare från hela världen. Ön är särskilt känd för sitt turkosa vatten som inte kräver det minsta filter för att visa sina rätta färger. Precis som Paros är Naxos en perfekt ö för avkoppling och upptäcktsfärder. Gillar du lite högre tempo framåt kvällen är barerna vid St George Beach är en samlingspunkt för alla båtluffare och turister. Här, eller vid hamnen du ska boka boende om du vill bo mitt i pulsen. Är du mer som jag och hellre föredrar att bo granne med havet ska du söka dig bort till stränderna Agia Anna, Agios Propokios och Plaka Beach. Häromkring finns många boenden att välja mellan. Vi checkade in på ett mysigt hotell med självhushåll som låg kort promenad från Agia Anna. 

Hotelltips i Naxos: Hotel Anemomilos, mysigt lägenhetshotell med pool och nära till stranden. 

Ios

Nattlivet är helt klart en anledning till att besöka till Ios, men långt ifrån den enda. Vi stannade på ön i tre dagar och det räckte gott och väl för att uppleva det bästa Ios har att erbjuda. Vill du bo nära klubbarna råder jag dig att boka boende uppe i huvudbyn Chora. Bussförbindelserna nattetid är inte toppen och det finns inte heller särskilt gott om taxibilar på ön. Du kan också välja att bo i närheten av populära Mylopotas Beach. Går du en bit bort på stranden hittar du beachklubben Far Out där festen pågår från lunch fram tills att nattklubbarna uppe i byn öppnar framåt kvällen.

Om du inte är på festhumör finns mycket annat att upptäcka på ön. Ett absolut måste är att ta sig upp till kyrkan som du hittar i byn en bit upp bakom Sunrise Hotel. Jag noterade att det för övrigt verkar vara ett populärt hotell bland unga båtluffare. Tips för dig som vill bo i stan! Utsikten från kyrkan är galet vacker och bäst är den såklart vid solnedgången. Har du möjlighet tycker jag även du ska hyra en fyrhjuling eller moped och utforska fler platser på ön. Vi hann tyvärr inte med det, men uthyrningen kan säkert tipsa om några smultronställen som är värda en åktur! 

Hotelltips på Ios: Marcos Beach, ligger en kort promenad från Mylopotas Beach och har pool. 

Santorini

Sista stoppet var helt klart resans höjdpunkt, jag säger bara WOW? Jag var rädd att jag hade för höga förväntningar på Santorini. Men i mina ögon lever ön verkligen upp till sitt rykte. Se till att hålla till i Oia och Fira. Här har du bäst utsikt över calderan, vykortsvyn som du gillat tusen gånger om på Instagram. Här är hotellpriserna dock betydligt högre än på ovanstående öar. I Perissa, som ligger på andra sidan av ön, kan du hitta billigare boendealternativ. Men värt att nämna är att byn ligger en bra bit ifrån alla sevärdheter som du förmodligen kommer till Santorini för att få uppleva. Solnedgången gissar jag är en av dem? Bäst vy över skådespelet har du från utsiktsplatsen som ligger längst bort på huvudgatan i Oia. Följ strömmen bara om du är osäker på vart du ska gå!

Vi bodde på Nikos Villas i Oia som hade allt jag kunnat önska av min vistelse på Santorini. Från vår egna lilla uteplats såg vi bara hav så långt ögat kunde nå. Dagarna spendera vi mestadels vid hotellpoolen, som inte heller gick av för hackor. Jag kan tycka att pool på Santorini är att föredra eftersom stränderna kräver en liten dagsutflykt. Red Beach ska däremot definitivt vara värd ett besök!

Hotelltips på Santorini: Nikos Villas, ett mindre hotell med pool och fantastiska vyer till ett överkomligt pris för att ligga i Oia.

Topplistan:

För mig var tjusningen med att båtluffa i Grekland att alla öar har sin alldeles egen charm och karaktär. Vi fick verkligen uppleva Grekland med helt nya ögon och jag skulle rekommendera samtliga av öarna vi besökte. Men om du hemskt gärna vill att jag rangordnar och sammanfattar dem med ett ord skulle min topplista se ut enligt följande:

  1. Santorini (Romantiskt)
  2. Paros (Pittoreskt)
  3. Naxos (Strandhäng)
  4. Ios (Festligt)

Kan alla båtluffa i Grekland?

Min fasta övertygelse är att alla kan skapa sin egen version av en traditionell båtluff i Grekland, oavsett budget och resesällskap. Under vår resa mötte både barnfamiljer, par, kompisgäng och soloresenärer som båtluffade på sina egna premisser. Planera allt i förväg, ta dagens som den kommer eller gör något där mittemellan!

Är biljetten redan bokad? Missa inte mina bästa packningstips här!

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *