Mina bästa packningstips till dig som ska flytta utomlands

Visumet är godkänt, biljetten är bokad och nedräkningen har börjat! Nu återstår bara en sak för att du ska komma iväg – packningen. Är du redo att sätta igång? Här ger jag dig mina bästa packningstips!

Ryggsäck eller resväska?

Först och främst bör du fundera över vad du ska packa i. Ska du backpacka eller vandra? Investera i en ordentlig ryggsäck (med regnskydd, tacka mig sen!) som inte rymmer mer än vad du själv kan bära. En väska på hjul är inte att rekommendera när du snabbt ska förflytta dig på tågstationer, flygplatser och mellan olika boenden. Packar du för att plugga ett år utomlands? Då spelar väskan inte lika stor roll, däremot innehållet som vi ska gå in på mer strax!

Kategorisera dina kläder

Listor är min bästa vän och mitt absolut bästa packningstips. Dela upp packningen i olika aktiviteter som du kan tänkas göra en vanlig dag. Lista viktiga nyckelplagg under varje kategori och välj sedan ut dina favoriter med omsorg. Det sista du vill är att slänga ner en massa saker i väskan utan så lite som en tanke på när de kommer till användning. Ungefär såhär såg min lista ut när jag packade väskorna för att studera ett halvår i USA. Vilka kategorier passar in på din resa?

Kläder att gå till skolan i – vardagskläder, sneakers, rymlig väska. 

Kläder att frysa i – varmare tröjor, två jackor, långbyxor. 

Kläder att träna i – joggingskor, toppar, träningstights.  

Kläder att hänga på stranden i – badkläder, strandkläder, sandaler. 

Kläder att gå på middag i klänningar, toppar, klackskor. 

Kläder att vara hemma i – mjukisset, tofflor, pyjamas.  

… och så vidare. Är du med på hur jag menar? Kläder efter aktiviteter!

Kläder efter väder

Låter kanske självklart? Men påminn dig själv om vart du ska åka när du står där smått förvirrad med understället i ena handen och strandtunikan i den andra. Kolla alltid upp vad det är för temperatur på destinationen, även om du ”redan har koll”.  Jag har själv gjort misstaget att dra Australiens och Nya Zeelands medeltemperatur i januari över samma kam. Vår roadtrip började därför med en rejäl omväg till första bästa friluftsaffär där vi handlade utrustning för att överleva de tio närmsta dagarna i ett tält.

Kill your darlings

Står du och väger mellan att lämna ett särskilt plagg hemma eller ta med? Ha då som grundregel att inte packa ner det. Min erfarenhet är att dessa plagg förblir oanvända i slutändan. Klänningen du köpte för två år sedan, men aldrig använt hittills, kommer med största sannolikhet inte lämna garderoben i din nya stad heller. Satsa istället på säkra kort och försökt att välja kläder som enkelt går att matcha med varandra.

Viktiga småprylar

Självklart består din packning av mer än bara kläder. Gör ännu en lista på alla prylar och nödvändigheter som du behöver på resan. Glöm inte sladdar till kameran, minneskort, linser – och andra små men ack så viktiga ting som du inte klarar dig utan!

Lycka till med packningen!

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *