6 tips till dig som ska packa för ett år utomlands

Visumet är godkänt, biljetten är bokad och nedräkningen har börjat! Nu återstår bara en sak för att du ska komma iväg –  packningen. Oavsett om du är en rutinerad resenär eller om din tillvaro liknar ett organiserat kaos, är det ingen lätt uppgift att packa ner hela sitt liv i en resväska. Såklart vill ta med dig allt som du vanligtvis använder. Men nu gäller det att tänka smart och realistiskt. Är du redo att sätta igång? Här är mina bästa tips till dig som ska packa för ett nytt liv utomlands!

Ryggsäck eller resväska?

Okej, först och främst bör du fundera över vad du ska packa i. Mitt bästa råd till dig att anpassa bagaget efter typ av äventyr. Ska du backpacka eller vandra? Investera i en ordentlig ryggsäck (med regnskydd, tacka mig sen!) som inte rymmer mer än vad du själv kan bära. En väska på hjul är inte att rekommendera när du snabbt ska förflytta dig på tågstationer, flygplatser och mellan olika boenden. Packar du för att plugga ett år utomlands? Då spelar väskan inte lika stor roll, däremot innehållet som vi ska gå in på mer strax!

Oavsett vilken resa du ska iväg på gäller det att kolla upp bagagereglerna, så att du slipper tråkiga överraskningar när du ska checka in. Kolla upp noga vad som gäller för din resa – och väg resväskan innan du ger dig av till flygplatsen.

Ta med något personligt hemifrån

Ska du vara borta en längre tid kan det vara en god idé att ta med en personlig sak som gör att hemma inte känns lika långt bort. Det kan vara ett örngott, inramat foto, smycke eller något annat i materiell väg som signalerar trygghet för dig. Kom ihåg dock allt du tar med – också kan också gå förlorat när du är på resande fot. Ett generellt tips är att alltid packa ner värdefulla föremål i handbagaget, så har du bättre koll på grejerna under resan.

Bonustips: Ska du bo ihop rumskompisar från olika delar av världen? Skapa en gruppchat innan avresa och föreslå att alla tar med sig något som är typiskt för sitt hemland. Det är ett kul sätt att lära känna varandras olika kulturer!

Kategorisera dina kläder 

Listor är min bästa vän när det kommer till att planera och organisera. När jag packar har jag en metod som innebär att jag delar upp packningen i olika kategorier utifrån hur mina dagar ser ut. Dels för att inte glömma något viktigt, men också för att se till att allt kommer till användning. Fundera på vilka kategorier som gäller för dig och din resa. Lista viktiga nyckelplagg under varje kategori och välj sedan ut plaggen med omsorg. Det sista du vill är att slänga ner en massa saker i väskan utan en tanke på när de ska komma till användning. Såhär brukar jag tänka:

Kläder att frysa i – exempelvis varm jacka, tjocktröjor, långbyxor. 

Kläder att träna i – exempelvis joggingskor, tights, linnen.  

Kläder att gå till skolan i – exempelvis kjolar, shorts, toppar, sneakers. 

Kläder att hänga på stranden i – badkläder, handduk (rekommenderar dock att köpa på plats), strandkläder.

Kläder att gå på middag i – exempelvis klänningar, finare skor, väskor. 

Kläder att vara hemma i – exempelvis pyjamas, mjukis set, tofflor.  

Kill your darlings

Det kan låta hårt, men här gäller det att vara lite sträng mot sig själv. Står du och väger mellan att lämna ett särskilt plagg hemma eller ta med? Ha då som grundregel att inte packa ner det. Min erfarenhet är att dessa plagg förblir oanvända i slutändan. Klänningen du köpte för två år sedan, men aldrig använt hittills, kommer med största sannolikhet inte lämna garderoben i din nya stad heller. Satsa istället på säkra kort och försökt att välja kläder som går att matcha till olika outfits och tillfällen.

Kläder efter väder

Låter kanske självklart? Men påminn dig själv om vart på jordklotet du ska åka när du står där smått förvirrad med understället i ena handen och solhatten i den andra. Ett tips är att kolla upp noga, trots att du tror dig veta, vad det är för temperatur dit du ska åka. Jag har själv gjort misstaget att dra Australien och Nya Zeeland över samma kam när det gäller medeltemperatur i januari. Det blev ett akutbesök till första bästa affär som sålde kläder för att överleva natten i ett tält, kort sagt. Så glöm inte att skapa dig en uppfattning om vilka kläder som passar för årstiderna och packa smart enligt punkterna ovan.

Viktiga småprylar

Självklart består din packning av mer än bara kläder. Gör ännu en lista på alla prylar och saker som är nödvändiga att packa ner. Glöm inte laddningssladdar, minneskort, linser – och andra små men ack så viktiga prylar som du kan ha glädje av (eller inte klarar dig utan) på din resa!

Lycka till med din packning!

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *