Så packar du för ett år utomlands – mina bästa tips

Visumet är godkänt, biljetten är bokad och nedräkningen har börjat! Nu återstår bara en sak för att du ska komma iväg –  packningen. Oavsett om du är en rutinerad resenär eller om din tillvaro liknar ett organiserat kaos, är det ingen lätt uppgift att packa ner hela sitt liv i en resväska. Är du redo att sätta igång? Här ger jag fig mina bästa packningstips!

Ryggsäck eller resväska?

Först och främst bör du fundera över vad du ska packa i. Ska du backpacka eller vandra? Investera i en ordentlig ryggsäck (med regnskydd, tacka mig sen!) som inte rymmer mer än vad du själv kan bära. En väska på hjul är inte att rekommendera när du ska förflytta dig på tågstationer, flygplatser och mellan olika boenden. Packar du för att plugga ett år utomlands? Då spelar väskan inte lika stor roll, däremot innehållet som vi ska gå in på mer strax!

Oavsett resetyp gäller det att alltid ha koll på bagagereglerna, så att du slipper tråkiga överraskningar vid incheckningen. Kolla upp noga vad som gäller för just din resa – och väg resväskan innan du ger dig av till flygplatsen.

Ta med något personligt hemifrån

Ska du vara borta en längre tid kan det vara en god idé att ta med en personlig sak som gör att hemma inte känns lika långt bort. Det kan vara ditt favoritörngott, inramat foto, smycke eller något annat i materiell väg som signalerar trygghet för dig. Kom ihåg dock allt du tar med dig – också kan också gå förlorat när du är på resande fot. Mitt råd är att alltid packa ner värdefulla föremål i handbagaget, så har du bättre koll på grejerna under resan.

Bonustips! Ska du bo ihop med rumskompisar från olika delar av världen ? Skapa en gruppchat och föreslå att alla ska ta med sig något som är typiskt för sitt hemland. Det är ett kul sätt att lära känna varandras olika kulturer!

Kategorisera dina kläder 

Listor är min bästa vän när det kommer till att strukturera och organisera. Jag brukar alltid dela upp min packning i kategorier utifrån kläder som passar för olika aktiviteter. Lista viktiga nyckelplagg under varje kategori och välj sedan ut dina favoriter med omsorg. Det sista du vill är att slänga ner en massa saker i väskan utan en tanke på när de kan tänkas att komma till användning. Fundera på vilka kategorier som gäller för dig och din resa! Såhär brukar min lista se ut:

Kläder att frysa i – varmare tröjor, jacka, långbyxor. 

Kläder att träna i – joggingskor, tights, toppar.  

Kläder att gå till skolan i – vardagskläder, sneakers, rymlig väska. 

Kläder att hänga på stranden i – badkläder, strandkläder, sandaler. 

Kläder att gå på middag i klänningar, toppar, klackskor. 

Kläder att vara hemma i – mjukis set, tofflor, pyjamas.  

Kill your darlings

Står du och väger mellan att lämna ett särskilt plagg hemma eller ta med? Ha då som grundregel att inte packa ner det. Min erfarenhet är att dessa plagg förblir oanvända i slutändan. Klänningen du köpte för två år sedan, men aldrig använt hittills, kommer med största sannolikhet inte lämna garderoben i din nya stad heller. Satsa istället på säkra kort och försökt att välja kläder som enkelt går att matcha med varandra.

Kläder efter väder

Låter kanske självklart? Men påminn dig själv om vart du ska åka när du står där smått förvirrad med understället i ena handen och solhatten i den andra. Kolla alltid upp, trots att du tror dig veta, vad det är för temperatur på destinationen. Jag har själv gjort misstaget att dra Australien och Nya Zeeland över samma kam när det gällde medeltemperatur i januari. Det slutade med en omväg till första bästa friluftsaffär efter en minst sagt kylig första natt i tält.

Viktiga småprylar

Självklart består din packning av mer än bara kläder. Gör ännu en lista på alla prylar och saker som du behöver på resan. Glöm inte särskilda sladdar, minneskort, linser – och andra små men ack så viktiga prylar som du kan ha glädje av (eller inte klarar dig utan) på din resa!

Lycka till med packningen!

About the author

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *